Patnáctý Toyota Beat festival nově i na Karlově náměstí

• 10. 5. 2024
Patnáctý Toyota Beat festival nově i na Karlově náměstí

Již 15. ročník Toyota Beat festivalu se uskuteční v sobotu 25. května na Kmochově ostrově v Kolíně. Na retrospektivní výstavu fotografií z uplynulých ročníků se již nyní můžete podívat na Karlově náměstí v Kolíně. Výstavní panely jsou k vidění až do pátku 24. května. A kdo letos na Toyota Beat festivalu vystoupí? Zahraje na něm turnovská rocková kapela De Bill Heads, nebo hudebník, herec a stand-up komik Vojtěch Záveský, známý pod uměleckým jménem Vojtaano. Vrcholem festivalu bude vystoupení (chlapecké, taneční, pěvecké a striptérské) skupiny z Prahy 5 – Smíchova MIG 21 s frontmanem Jiřím Macháčkem. Výtěžek ze vstupného opět půjde na charitu.

Tak jako každý rok, i letos bude součástí programu soutěž pro amatérské kapely. Publikum svými SMS hlasy rozhodne, kdo získá hlavní cenu a šek na 50 tisíc korun na pořízení profesionální nahrávky. Své dvacetiminutové sety odehrají kapely Hele, Lucy-K, Jednota Kolín, Kupra a 13 PM.

Po roce se na pódium vrátí i loňští vítězové, skupina HiHead. Loňský Toyota Beat festival vyhráli o jeden jediný hlas nad druhými Wasabi. Vstupné na akci je 120 Kč, vstupenky jsou v předprodeji přes prodejní síť Ticketportal. Na místě bude cena lístků 200 Kč a děti do 130 cm mají vstup zdarma. Vybrané vstupné pošle Toyota na charitu. Letos částku rozdělí mezi ZUŠ Kolín – orchestr Archi na pořízení koncertní violy, čtyřletého Filípka, který trpí geneticky vrozenou svalovou vadou a třetinu získá parkurová sportovkyně Anastasja Vištalová, která peníze použije na přípravu na letošní paralympijské hry v Paříži.

Letos mimořádně, v rámci oslav 15. jubilejního ročníku, vystoupí i tři kapely, které Beat festival vyhrály v jeho historii. Patří mezi ně folk-rocková skupina Epydemye, která získala cenu odborné poroty v roce 2011. „Byla to jediná kapela, která zpívala trojhlasně a intonačně naprosto čistě, navíc místo baskytary používala kontrabas,“ zdůvodnil svou tehdejší volbu porotce a dlouholetý kapelník mládežnického orchestru ZUŠ Josef Šťastný. Deska, kterou Epydemye dotočila díky tehdejší finanční výhře, se jmenovala Maso! Průlom v kariéře přišel s následujícím albem Kotlina, za který získala v roce 2015 prestižní žánrovou hudební cenu Anděl. Pro Miroslava Vlasáka, zpěváka a kytaristu kapely zůstala v paměti radost z vítězství na kolínském festivalu dosud: „Myslím, že to mladické nadšení bylo tehdy možná větší, než když jsme o pět let později přebírali sošku žánrového Anděla. Byla to pro nás velká škola. Cítili jsme se tehdy doma na folkových festivalech, ale jak zaujmout rockové publikum s akustickými kytarami a kontrabasem, tehdy ještě bez bicích? Když o nás dnes někdo napíše, že jsme energická kapela, myslím, že to všechno vzniklo právě na Beat festivalu. A těžíme z toho dodnes,“ uzavírá vzpomínku i zamyšlení. Dnes se Epydemye muzikou živí. Od Kotliny natočila další dvě ceněné desky nazvané Milé děti a Prosklené nebe.

Druhou skupinou, která zahraje v rámci výročí, je power metalová skupina Rimortis, která vyhrála cenu diváků v roce 2009. Letošní rok slaví 25 let na scéně a mají za sebou stovky koncertů. „Šek za výhru jsme si vyzvedli až za dva týdny přímo v automobilce a dodnes nám visí ve zkušebně. Když na to dnes vzpomínám, tak to byl fajn zážitek, užili jsme si hraní na velkém pódiu a perfektní nazvučení“, vzpomíná dnes Václav Mrzena, tahoun kapely, textař a basový kytarista.

Chlumečtí Natřije získali v roce 2013 jak cenu publika, tak odborné poroty. „Celou tu částku jsme utratili za dobré studio, v němž jsme natočili několik písniček, některé jsme vydali na našem EP nazvaném Jaderná fyzička a nějaké nám pak ještě zbyly,“ vzpomíná kytarista a současný zpěvák kapely Petr Cincibus. Natřije tak tvořili v hudebním studiu, v němž nahrávala třeba tehdy populární parta Mandrage nebo David Koller. Později prošla skupina nucenou pauzou, ale v současnosti opět hrají, jejich titulní skladba z desky Figurky má na síti Spotify již přes půl miliónu poslechnutí a 250 tisíc má další skladba Moje cesta.

Celý koncept festivalu vznikl v roce 2008 jako součást podpory talentů. Jde o příležitost pro začínající kapely zahrát na velkém pódiu s profesionálním ozvučením a soutěžit o cenu publika a šek na 50 000 korun, které mohou použít na další rozvoj své kariéry. O výběr kapel v hudebním podhoubí na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, a i okolí Českého Brodu, Poděbrad či Přelouče se stará ředitel MSD Kolín Zdeněk Hejduk, který je od začátku součástí organizačního týmu Beat festivalu.

Galerie

Kontakt na tiskové oddělení

Tomáš Paroubek

Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, s.r.o.
Průmyslová zóna Ovčáry 280
280 02 Kolín

E-mail: tomas.paroubek@toyotacz.com
Obecné nabídky a žádosti zasílejte na: info@toyotacz.com